viernes, 29 de octubre de 2010

Els grups municipals consensuen salvar la Confraria de Pescadors, fent-la compatible amb el projecte del Passeig Marítim de Calafell

Els grups municipals consensuen salvar la Confraria de Pescadors, fent-la compatible amb el projecte del Passeig Marítim


L’Ajuntament de Calafell ha aprovat per unanimitat un acord per salvar la Confraria de Pescadors, tot fent-la compatible amb el projecte de Passeig Marítim que s’ha de fer a la façana marítima del nucli de la Platja.

S’han sumat a l’acord unànime tots els grups municipas i els diferents regidors no escrits.

La moció presentada originalment per l’oposició ha estat transaccionada, després que l’alcalde hagi decretat un recés de la sessió per tal de poder negociar una entensa. Al final, els quatre acords adoptats són els següents:

1. Millora del Passeig Marítim amb el museu a l’aire lliure, formant-hi part la Confraria de Pescadors

2. Salvem l’edifici de la Confraria de tal manera que sigui compatible amb l’ús públic del Passeig Marítim

3. De les gestions que s’efectuïn es mantindrà informat permanentment les entitats que impulsaven la moció i, més concretament, la Confraria de Pescadors. A més, per tirar endavant l’acord es crea una comissió, presidida per l’alcalde, Jordi Sánchez, i integrada pels regidors Ramon Ferré, Joan Olivella, Olga Elvira, Àngel Verge, Carles Rion i Josep Parera.

4. S’encarregarà a l’equip redactor del projecte de millora del paisatge de la platja (remodelació Passeig Marítim) que el refaci per adequar-lo al contingut d’aquest acord.

miércoles, 27 de octubre de 2010

La Ciutadella Ibèrica de Calafell

La Ciutadella

Situat a Calafell (Baix Penedès), ha estat reconstruit per tal d'oferir una imatge real de com vivien els íbers.

A dalt d’un turó, davant dels estanys de la platja de Calafell, es va establir fa uns 2.500 anys aquesta ciutadella ibèrica. Era un recinte d’uns 3000 m2 perfectament fortificat on, probablement, residien alguns dels caps del llinatge de la tribu dels cessetans. De la ciutadella depenien tot un conjunt de petits nuclis i masos, dispersos en un radi d’uns quatre o cinc quilòmetres.

El jaciment arqueològic, conegut també com Alorda Park fou excavat, de forma sistemàtica entre el 1983 i el 1992 sota la direcció de Joan Sanmartí i Joan Santacana. En aquestes campanyes es va exhumar gairebé el 70% dels recintes situats a intramurs de l'assentament. Entre 1992 i l'actualitat, s'hi ha fet diverses campanyes programades a càrrec de l'empresa d'arqueologia ROCS, S.C.P. que han completat l'excavació de la gairebé totalitat del recinte.

L'any 1992, es va iniciar la reconstrucció d'una bona part de l'assentament seguint models dels països nòrdics, en especial del jaciment de l'Edat del Ferro d'Eketorp (illa d'Öland, Suècia). La tasca de reconstrucció es va fer després d'un acurat estudi tècnic, i seguint pautes pròpies de l'arqueologia experimental. L'interior dels recintes van ser moblats amb rèpliques, tenint present els objectes originals trobats in situ a l'excavació.

La Ciutadella de Calafell forma part, des de 2007, de la xarxa europea EXARC (European Exchange on Archaeological Research and Communication) que agrupa jaciments arqueològics i equipaments que comparteixen la mateixa filosofia d'intervenció i els models propis de la museografia didàctica i de l'arqueologia experimental.

lunes, 25 de octubre de 2010

Moció per declarar la Confraria de Pescadors de Calafell Bé Cultural d’interès Local

El dissabte 23 d’octubre de 2010, el grup municipal de CiU, PPC i el regidor Josep Parera, han presentat una moció per declarar la Confraria de Pescadors bé cultural d’interès local. 

A aquesta moció s’han adherits els partits polítics ICV i ERC de Calafell i les següents entitats vinculades amb aquest edifici emblemàtic: Amics del Patrimoni de Calafell, Confraria de Pescadors de Calafell i Col·lectiu Salvem la Confraria de Pescadors.

Aquesta moció, neix arrel l’aprovació provisional del pla d’ordenació urbana municipal (POUM) on s’aprova , entre d’altra documentació, el catàleg de béns de patrimoni a protegir.