viernes, 18 de marzo de 2011

Calafell aprova el text refós del nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal



L’Ajuntament de Calafell ha aprovat aquest matí el text refós del nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM). El POUM va ser aprovat definitivament el passat 24 de gener per la Comissió Territorial d’Urbanisme de Tarragona, amb algunes modificacions que han estat introduïdes en el text refós. Ara, aquest text serà retornat a la Comissió per a la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat.

Un cop publicat en el Diari Oficial, el POUM entrarà en vigor i “l’endemà mateix tothom podrà venir a l’Ajuntament a demanar llicències d’obres d’acord amb el nou planejament”, ha explicat de forma gràfica l’alcalde de Calafell, Jordi Sánchez. L’alcalde ha afegit que “evidentment, en l’actual conjuntura econòmica no hi haurà un allau, però hem de pensar que estem parlant d’una planificació amb un recorregut de dotze anys”.

L’alcalde s’ha mostrat satisfet d’haver culminat el procés del nou POUM en poc més de tres anys. “No és habitual poder enllestir un pla general en un mandat, però Calafell arrossegava un retard que amb tota justícia podia qualificar-se d’històric”, ha subratllat. I ha recordat que “un dels nostres principals compromisos electorals es resumia en un lema que deia que calia parar, reflexionar i planificar. I ho hem complert”.

Jordi Sánchez també ha dit que “els canvis demanats per la Comissió d’Urbanisme són autèntiques millores, perquè incideixen encara més en els grans objectius del POUM, que eren posar fre al creixement descontrolat (es retalla encara més el nombre d’habitatges), preservar i posar en valor el paisatge, garantir espais per als equipaments que necessita Calafell i permetre la creació d’activitats econòmiques”.

L’equip de govern municipal també ha destacat que les aportacions ciutadanes han fet que la proposta resulti més rica i viable que la inicial. “Hem complert la paraula que acceptaríem la major part de demandes ciutadanes i això no pot negar-ho ningú”, ha indicat el tinent d’alcalde de Territori, Ramon Ferré.
Els trets principals de la proposa final són els següents:

–S’impedeix la massificació de Calafell i s’atura el creixement desmesurat dels darrers anys
–Canvi els creixements extensius per creixements compactes
–Manté i potencia la personalitat de cadascun dels barris de Calafell
–Estableix una menor ocupaciò del sòl (75 hectàrees més de sòl no urbanitzable)
–Protegeix el paisatge i el patrimoni històric i natural que estava en perill. Queden ampliades les zones de parcs urbans i naturals
–Crea superfície comercial i hotelera per diversificar l’economia
–Dóna protagonisme a la C-31, com a rambla que uneixi Calafell i Segur
–Duplica la superfície d’equipaments vers la demanda prevista a per a 2023

El tinent d’alcalde de Territori ha destacat que “per fi hi haurà terrenys per als equipaments, especialment al nucli de Segur, sense haver de comprar-los en el mercat o obtenir-los amb complicadíssims tràmits urbanístics”. I ha facilitat una xifra que no pot ser més il·lustrativa: “els espais reservats per a equipaments en el POUM tindrien un cost de més de 300      milions d’euros si s’haguessin de comprar”.

jueves, 3 de marzo de 2011

La gent gran de Calafell també gaudirà d’un centre de dia i d’una residència

Els dos nous equipaments es constriran als terrenys de l’antiga Masia de La Sínia, junt al camp de futbol municipal

L’Ajuntament de Calafell va aprovar al ple d’ahir dilluns, la creació d’una residència de gent gran i centre de dia, mitjançant una empresa mixta de capital públic i privat. L’equip de govern municipal ha explicat aquest projecte per la necessitat d’un municipi on les persones de més de 65 anys són ja 3.500 (el 14% de la població empadronada) i una demanda no atesa pels centres privats existents.

El ple municipal va acordar crear el servei públic de residència i centre de dia i, a la vegada, l’expedient de creació de l’empresa mixta. L’Ajuntament ha signat un conveni amb l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials (ICASS) per concertar una part de les places, de forma que es garanteixi la viabilitat econòmica del
servei i que aquest estigui a l’abast de les famílies i persones amb menys recursos econòmics.

La fórmula mixta servirà per captar recursos del sector privat, atès que “en aquest moment, els recursos públics no arriben per a tot”, ha explicat la regidora de Benestar Social, Maria Josepa Sans. L’Ajuntament tindrà la majoria de la societat que es crearà. La regidora ha afegit que “podem atendre persones per a les quals el preu no sigui un problema i això ajudarà a finançar places per a les persones que no poden pagar una residència privada”.

La regidora de Benestar Social va assenyalar també que “avui a Calafell només existeix oferta privada, amb un nombre limitat de places de residència, encara menys places concertades, i un nombre baixíssim de places de centre de dia”. Ha afegit que “a més, les llistes d’espera són d’un mínim de sis mesos”.
L’Ajuntament calcula que hi ha una bossa de potencials usuaris del 5% de les 3.500 persones més grans de 65 anys que viuen al municipi. Segons la regidora de Benestar Social, “a Calafell tenim més de 800 persones que tenen més de 80 anys, prop de la meitat de les quals en tenen més de 85. Són les persones que més poden necessitar el servei d’una residència o d’un centre de dia”.

L’Ajuntament de Calafell aportarà el terreny per a la construcció de la residència i centre de dia. Serà a la Masia de la Sínia una antiga destil·leria d’alcohol del segle XIX. L’edifici es troba en un estat de gran deteriorament i des de fa anys que se li busca un ús que permeti el seu aprofitament i conservació.