L’Ajuntament de Calafell ha organitzat un programa d’actes, que tindran lloc al llarg del mes de febrer, amb motiu de la celebració extraordinària de La Festa Major de la Candelera, que enguany té lloc a Calafell.
Com ha explicat l’alcalde de Calafell, Joan Olivella, l’any 1992 es va establir que cada vegada que la Candelera (2 de febrer) coincidís en diumenge, es duria a terme a Calafell una celebració extraordinària d’aquesta festivitat, que és la Festa Major d’Hivern del municipi. En aquest sentit, l’alcalde ha recordat que “ara feia 11 anys que aquesta festa no coincidia en diumenge i que, per tant, no fèiem una celebració extraordinària de la Candelera”.
La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Calafell, Sandra Suàrez, ha explicat la programació d’actes, que ja va començar el passat dissabte amb la inauguració de l’exposició de Rafel Romeu sobre l’evolució de la iconografia de la Mare de Déu. La regidora de Cultura ha agraït “la participació d’entitats i ciutadans, sense els quals l’elaboració d’aquest programa d’activitats no hagués estat possible”.
El proper acte que se celebrarà en el marc d’aquesta programació és la celebració dels Tres Tombs, que tindrà lloc el 26 de gener. Enguany és la 65a. edició dels Tres Tombs a Calafell, que estan organitzats amb la col.laboració del Cor Orfeó de Calafell.
Així mateix, els principals actes d’aquesta celebració tindran lloc el cap de setmana del 31 de gener al 2 de febrer, dia de celebració de la Candelera. Divendres, es farà la tradicional baixada de la imatge de la Mare de Déu de la Cova, des del Castell fins a l’Església de la Santa Creu, i se celebrarà la Vetlla de Maria, amb la participació de les tres corals de Calafell: Coral Llebeig, Cor Parroquial de la Santa Creu i Cor Orfeó Calafellenc.
Dissabte tindrà lloc una Trobada Gegantera de les comarques meridionals, i també se celebrarà el X aniversari dels gegants de Calafell: Jaume de Cal Noi i Pepa Barretines.
Diumenge se celebrarà la tradicional Missa Cantada i Cant dels goigs, que estarà presidida per l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol i Balcells. Seguidament tindrà lloc la processó per retornar la imatge de la Mare de Déu de la Cova al Castell de Calafell.
A més, també cal destacar la presentació, que tindrà lloc divendres al vespre, del CD editat amb motiu de la Candelera 2014, i en el qual han intervingut les tres corals de Calafell, sota la direcció de d’Anna M. Angelet i Albert Recasens, i juntament amb l'organista i compositor Xavi Jorba. Tal i com ha explicat Rafel Romeu, president de la comissió d’actes de la Festa Major de la Candelera, “aquest és un disc en tres moviments: amb cants, sardanes i melodies”. Entre d’altres, aquest disc conté una sardana de Xavi Jorba, dedicada a la Mare de Déu de la Cova, a més d’altres melodies dedicades a Calafell i a la mar.
A més, el programa també inclou activitats relacionades amb la història del municipi.
En aquest sentit, divendres, 7 de febrer, es presentarà la pel.lícula “Història de Calafell”, un projecte dirigit per la Regidoria de Cultura, i realitzat per Nanouk Films, i en el qual han participat els ciutadans de Calafell, interpretant diversos personatges d’època.
Divendres, 21 de febrer, presentació del projecte de recuperació de la memòria històrica “Calafell, evolució d’un poble. Vivències i records”.Per realitzar aquest documental s’han fet més de 40 entrevistes a ciutadans de Calafell, representants dels diversos nuclis del municipi, que han explicat la seva vida.
I diumenge, 28 de febrer, es clouran els actes de celebració de la Festa Major de la Candelera, amb la projecció del documental “Calafell, els primers immigrants”.
Així mateix, també cal destacar la inauguració de la nova museografia del Castell i del nucli històric de Calafell, que tindrà lloc dissabte, 8 de febrer.
I al llarg del mes de febrer també tindran lloc altres activitats com la Diada Sardanista (diumenge, 16 de febrer), que comptarà amb la participació de la Cobla Maricel; o la Roda d’esbarts Catalònia (9 de febrer) i Roda d’esbarts de veterans (23 de febrer), entre d’altres.