lunes, 31 de enero de 2011

Calafell posarà en valor el seu patrimoni històric amb l’ajut del projecte europeu Openarch

El patrimoni històric de Calafell podrà posar-se en valor amb l’ajut del projecte europeu Openarch, que integren deu museus a l’aire lliure i que es liderarà durant els propers quatre anys des del municipi del Baix Penedès. L’objectiu d’aquesta iniciativa és establir bones pràctiques en la conservació i divulgació dels monuments i els jaciments arqueològics, però amb una intenció molt determinada: investigar i innovar en les oportunitats que aquests equipaments culturals poden oferir al seu entorn.

Aquesta setmana s’ha celebrat a Calafell una trobada de tots els participants en el projecte per donarne el tret de sortida. Hi han participat delegacions dels Països Baixos, Itàlia, Polònia, Finlàndia, el Regne Unit, Suècia, Alemanya i l’Estat Espanyol.

L’alcalde de Calafell, Jordi Sánchez, ha mostrat la seva satisfacció per l’engegada d’aquest projecte. “Un dels nostres compromisos per diversificar l’economia local i generar nova riquesa i llocs de treball és la promoció del patrimoni històric i no podem estar més satisfets de comprovar com els nostres monuments esdevenen una referència europea”, explica. “L’objectiu de posar aquest patrimoni en el mapa europeu”, afegeix, “comença a complir-se plenament, després de molta feina i inversió”.

La regidoria de Patrimoni Històric de Calafell, Teresa Cumplido, diu, de la seva banda, que “posar en valor els monuments locals és una oportunitat que cal aprofitar. Hem de renovar l’oferta turística cap a un model de qualitat”. I subratlla una dada decisiva: “actualment, a Europa la cultura i el patrimoni històric generen més llocs de treball que l’automoció”.

A la trobada inaugural del projecte Openarch s’ha establert el calendari de reunions internacionals que es desenvoluparan fins a finals de 2015. Hi haurà dues trobades l’any i tres l’any final del projecte. L’octubre proper, els deu museus associats en el projecte es reuniran al Hunedebcentrum, a Borger (Països Baixos). El 2012, al març la reunió serà a Parco Montale, a Mòdena (Itàlia), i a l’octubre a Biskupin (Polònia). El març de 2013, la seu de la trobada del projecte serà l’Archeon, a Alpen Rijn (Països Baixos; i l’octubre d’aquell any, a Stone Age Centre, a Yli-Li (Finlàndia). Les dues seus del 2014 seranel National Museum of Wales, de Cardiff (Regne Unit), al març, i el Fotevikens, de Höllviken (Suècia). I l’any 2015, les sessions començaran a Albersdorf (Alemanya), al març; a Kalmar Lans Museum, d’Öland (Suècia), al setembre; i, com a cloenda del projecte, a la Ciutadella Ibèrica de Calafell, al novembre.

La directora de la Ciutadella Ibèrica, Clara Masriera, explica que “que l’experiència que els visitants s’emportin dels nostres museus sigui positiva depén del projecte que tinguem i la feina que fem. Si aquesta darrera té qualitat, la primera en tindrà també”.

martes, 25 de enero de 2011

La comissió d'Urbanisme de Tarragona aprova el nou pla general de Calafell

La comissió territorial d’urbanisme de Tarragona va aprovar ahir al vespre el nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Calafell. La comissió ha introduït algunes correccions al Pla que va aprovar provisionalment l’Ajuntament i que haurà s’hauran d’incorporar al text definitiu.

L’alcalde de Calafell, Jordi Sánchez, ha manifestat la seva satisfacció per aquesta aprovació, perquè “és un pas més, i dels més importants, per tenir en vigor el nou model de municipi amb què Calafell vol abordar els propers anys”.

Pel que fa a les modificacions efectuades per la comissió d’Urbanisme, l’alcalde ha apuntat que “són qüestions de detall i cap de les correccions toca la filosofia general del nou POUM. En realitat, es tracta d’autèntiques millores que, si de cas, aprofundeixen en la nostra idea de posar sostre al creixement de Calafell i establir un model de municipi més sostenible”.

Ara, l’Ajuntament haurà d’aprovar un text refòs, és a dir la redacció definitiva del POUM amb la introducció de les correccions apuntades per la comissió d’Urbanisme. L’equipde govern municipal considera que tindrà enllestit el text refòs en un mes o en un mes i mig i que l’aprovarà per sessió plenària d’immediat. Llavors, ja només restarà que el POUM sigui publicat al Diari Oficial de la Generalitat perquè entri plenament en vigor.

Segons l’alcalde, “l’endemà mateix de la publicació al Diari Oficial, la gent ja podrà venir a l’Ajuntament a demanar llicències d’obres a l’empara del nou POUM. Dit d’una altra forma, haurem complert la promesa electoral de redactar un nou Pla General i tenir-lo vigent durant el present mandat municipal”.

martes, 11 de enero de 2011

L'Ajuntament pren mesures per retirar les grues 'abandonades' per l'aturada de la construcció

L’Ajuntament de Calafell ha posat en marxa un ampli procediment per retirar les grues que han quedat “abandonades” arran de l’aturada del sector de la construcció. A data d’avui, s’han tramitat onze expedients d’abandonament i ja s’han retirat dues grues i dues més estan a punt de ser-ho.

El gruix de grues “abandonades” per la crisi de la construcció es concentra al nucli de Segur de Calafell, però també s’han obert expedients al nucli del Poble. De fet, les dues grues ja retirades estaven una a cadascun d’aquests dos nuclis del municipi. Les dues que es desmuntaran de forma imminent també estan una al Poble i una a Segur i la retirada serà executada de forma subsidiària per l’Ajuntament.

“Es tracta d’un procés lent, ja que, en la major part de casos, no aconseguim localitzar el propietari del terreny o el promotor, ja que es troben desapareguts o són una empresa que ha fet fallida”, explica el tinent d’alcalde de Territori, Ramon Ferré. El regidor, no obstant, afegeix que “estem seguint els passos que marca la llei per poder retirar les grues que comportin algun tipus de perill i que es troben es estat d’abandonament”.

Ferré adverteix que “alguns expedients portaran mesos de tràmits, però arribarem fins a les últimes conseqüències per poder garantir la seguretat dels veïns”. La inquietud per les grues abandonades ha arribat fins i tot al programa “Fil directe amb l’alcalde”, de Calafell Ràdio, on l’alcalde, Jordi Sánchez, atén cada divendres al matí les trucades de la ciutadania.

A més dels quatre expedients ja tancats amb l’ordre de retirada (dues executades i dues a punt), hi ha un expedient que ha arribat a la fase de notificació de tal ordre i sis més, incoats i tramitant-se. En la major part de casos, a més del desmuntatge de la grua, l’Ajuntament ordena mesures complementàries, com la retirada del material de l’encofrat i el tancament del perímetre de l’obra.