El patrimoni històric de Calafell podrà posar-se en valor amb l’ajut del projecte europeu Openarch, que integren deu museus a l’aire lliure i que es liderarà durant els propers quatre anys des del municipi del Baix Penedès. L’objectiu d’aquesta iniciativa és establir bones pràctiques en la conservació i divulgació dels monuments i els jaciments arqueològics, però amb una intenció molt determinada: investigar i innovar en les oportunitats que aquests equipaments culturals poden oferir al seu entorn.
Aquesta setmana s’ha celebrat a Calafell una trobada de tots els participants en el projecte per donarne el tret de sortida. Hi han participat delegacions dels Països Baixos, Itàlia, Polònia, Finlàndia, el Regne Unit, Suècia, Alemanya i l’Estat Espanyol.
L’alcalde de Calafell, Jordi Sánchez, ha mostrat la seva satisfacció per l’engegada d’aquest projecte. “Un dels nostres compromisos per diversificar l’economia local i generar nova riquesa i llocs de treball és la promoció del patrimoni històric i no podem estar més satisfets de comprovar com els nostres monuments esdevenen una referència europea”, explica. “L’objectiu de posar aquest patrimoni en el mapa europeu”, afegeix, “comença a complir-se plenament, després de molta feina i inversió”.
La regidoria de Patrimoni Històric de Calafell, Teresa Cumplido, diu, de la seva banda, que “posar en valor els monuments locals és una oportunitat que cal aprofitar. Hem de renovar l’oferta turística cap a un model de qualitat”. I subratlla una dada decisiva: “actualment, a Europa la cultura i el patrimoni històric generen més llocs de treball que l’automoció”.
A la trobada inaugural del projecte Openarch s’ha establert el calendari de reunions internacionals que es desenvoluparan fins a finals de 2015. Hi haurà dues trobades l’any i tres l’any final del projecte. L’octubre proper, els deu museus associats en el projecte es reuniran al Hunedebcentrum, a Borger (Països Baixos). El 2012, al març la reunió serà a Parco Montale, a Mòdena (Itàlia), i a l’octubre a Biskupin (Polònia). El març de 2013, la seu de la trobada del projecte serà l’Archeon, a Alpen Rijn (Països Baixos; i l’octubre d’aquell any, a Stone Age Centre, a Yli-Li (Finlàndia). Les dues seus del 2014 seranel National Museum of Wales, de Cardiff (Regne Unit), al març, i el Fotevikens, de Höllviken (Suècia). I l’any 2015, les sessions començaran a Albersdorf (Alemanya), al març; a Kalmar Lans Museum, d’Öland (Suècia), al setembre; i, com a cloenda del projecte, a la Ciutadella Ibèrica de Calafell, al novembre.
La directora de la Ciutadella Ibèrica, Clara Masriera, explica que “que l’experiència que els visitants s’emportin dels nostres museus sigui positiva depén del projecte que tinguem i la feina que fem. Si aquesta darrera té qualitat, la primera en tindrà també”.
Podeu veure la notícia:
ResponderEliminarhttp://www.revistaespigol.com/?p=12251