martes, 12 de abril de 2011

El nucli històric de Calafell celebrarà la I Fira del Terròs els dies 23 i 24 d'abril


El nucli històric de Calafell celebrarà els propers dies 23 i 24 d’abril, en ple cor de la Setmana Santa, la primera edició de la Fira del Terròs. És una iniciativa emmarcada dins del Projecte d’Intervenció Integral al Nucli Antic de Calafell (Pla de Barris), que té com a objectiu la promoció i dinamització comercial, cultural i social d’aquest àmbit. 

La nova Fira gira temàticament entorn del passat agrícola del nucli antic i, per aquest motiu, planteja tota una sèrie d’activitats vinculades a la recuperació i preservació dels elements culturals percebuts com a signes d’identitat de la zona.

“La proposta planteja deixar una estona el mòbil de banda, i agafar el càntir, berenar pa amb oli, portar espardenyes i canviar la xarxes socials virtuals pel cara a cara, per la conversa de tota vida”, explica la tinent d’alcalde de Cultura de l’Ajuntament, Teresa Cumplido.

“Volem rememorar l’època de quan els portals de les cases eren oberts i els veïns entraven i sortien i l’olor de la cassola es barrejava amb els jocs dels nens, de quan els avis explicaven contes vora la llar i les dones cosien i feien ganxet als portals. Veïns i associacions sortiran al carrer a mostrar-nos aquesta manera de viure”, afegeix.

Entre els tallers de la fira n’hi hauran de ball de bastons, de sardana curta, de ball de faixes i de capgrossos, de cistelleria, de joies i de fer roses. Així mateix, es faran exhibicions de fer gorres de cop, de l’ofici de llauner i d’emplomar vitralls. També hi haurà un espai per la música, amb les cançons de taverna, els concerts vermut, les caramelles i la música al carrer. A més, de forma complementària, es plantejaran rutes i visites guiades pel patrimoni.

En relació als productes protagonistes de la Fira, hi tindran cabuda les coques, els pans artesans, els ous de granja, la verdura ecològica, la cervesa artesana, el bacallà, els bolets, els formatges, els sabons, les anxoves o els embotits, entre altres. I els àpats els conformaran les arengades, les botifarres, l’arròs de pagès i el ranxo de sípia amb patates. Per beure, tindran un lloc especial els vins i caves de la Cooperativa Agrícola de Calafell, fundada pels pagesos l’any 1922.

Les activitats de la Fira del Terròs començaran a mig matí i continuaran fins a la nit. A més de les activitats i de les parades, els establiments de restauració i les cafeteries del nucli històric oferiran àpats tradicionals de pagès a preus populars.

A més, durant el cap de setmana de Setmana Santa, l’Ajuntament ha organitzat un seguit de visites guiades pel patrimoni històric local. Divendres Sant, 22 d’abril, hi haurà una Ruta de la farigola, un itinerari a peu, gratuït, per conèixer la història calafellenca a tra´ves del territori i dels vestigis del passat: la sortida serà a les 10 del matí des del Castell de la Santa Creu. També divendres 22 d’abril hi haurà una visita guida titulada “A les armes! De la Guerra del Francès a la Guerra Civil”, una ruta pel nucli antic per conèixer aquest període de la història. El preu d’aquesta visita és de 5 euros.

1 comentario:

  1. Podeu veure la notícia:

    http://www.calafell.cat/noticies/noticies/cultura/el-nucli-historic-de-calafell-celebrara-la-i-fira-del-terros-els-dies-23-i

    ResponderEliminar