martes, 20 de diciembre de 2011

Calafell felicita Anabel Totusaus pel premi Butaca

L’Ajuntament de Calafell va voler fer, el passat dissabte, 17 de desembre, una recepció a Anabel Totusaus, que enguany ha rebut el Premi Butaca a Millor actriu musical.

L’acte, que va tenir lloc a la sala de plens de l’Ajuntament, va estar presidit per l’alcalde de Calafell, Joan Olivella, i va comptar amb la presència de tots els regidors del consistori i membres de les principals entitats del municipi: grup de teatre la K-Mama, Confraria de Pescadors, Colla gegantera i grallera de Calafell, Amics pel Patrimoni, Coral Sant Pere, Bot Salvavides, Associació Sardanista de Calafell, Llar del Pescador Jubilat, Llar de Jubilats de Calafell Poble, Los Califas, Units pel Ball, Associació Fibromiàlgia, Futbol Calafell, Club Petanca Calafell, i Club Patí Guinovart, entre d’altres, així com destacades personalitats de Calafell.

En total més de 50 persones, que van voler felicitar personalment l’actriu calafellenca per aquest premi. Cal recordar  que els Butaca són els guardons de referència del món del teatre a Catalunya perquè els nominats són escollits per una comissió formada exclusivament per espectadors.

Joan Olivella  i la regidora de Cultura, Sandra Suàrez, van lliurar a Anabel un ram de flors i una reproducció en miniatura del Bot Salvavides, un dels símbols per excel.lència de Calafell.

Anabel Totusaus ha rebut enguany el premi Butaca com a Millor actriu musical, per la seva actuació en l’obra de Dagoll Dagom, Nit de Sant Joan. Totusaus competia en aquests premis amb altres dues actrius catalanes: Lloll Bertran i Maria Hinojosa. Però, finalment, ha estat l’actriu calafellenca qui ha rebut el reconeixement de la majoria d’espectadors.

martes, 15 de noviembre de 2011

El CP Calafell es deixa empatar en el darrer sospir en el derbi amb el Vendrell (2-2)

El derbi comarcal entre el CP Calafell i el CE Vendrell ha acabat en taules, amb un empat (2-2) que els vendrellencs han arrencat amb un gol a falta de tan sols tretze segons per al final. Ha estat un partit vibrant, amb el pavelló Joan Ortoll ple com mai i amb les respectives aficions animant al màxim els seus jugadors.

Feia 37 anys que els dos equips del Baix Penedès no s'enfrontaven a la màxima categoria estatal. El darrer cop, en la llavors Divisió d'Honor, va ser el 1974. Per això, la pista calafellenca lluïa l'ambient de les grans ocasions. Un ambient que no ha decaigut malgrat el matiner gol del CE Vendrell. El Calafell ha replicat amb un gran gol a poc d'arribar al descans i, ja en la segona part, s'han posat per davant del marcador.

Amb el 2-1 i a falta de mig minut, els locals han tingut l'oportunitat de rematar l'encontre amb un tercer gol, però el capità calafellenc, Sergi Romeu, no l'ha pogut transformar. I en la jugada següent, els àrbitres han pitat la quinzena falta del Calafell, que generava una falta directa per al Vendrell. Els vendrellencs han fallat la sacada, però en els rebots posteriors han aconseguit l'empat.

L'entrenador del Calafell, Pere Varias, s'ha mostrat decepcionat pel resultat, perquè aspirava a aconseguir els tres punts i més en un partit tan simbòlic com aquest."Ha estat un partit intens i equilibrat. En els derbis cap equip desplega tot el seu joc, perquè es juga molt amb el cor i de vegades poc amb el cap", ha explicat.

Varias també ha dit que "ha estat un partit d'alternances. El Vendrell ha començat més intens i ens ha creat situacions de perill. Però desprès les forces s'han equilibrat molt i quan millor estàvem nosaltres ens ha caigut el gerro d'aigua freda del segon gol vendrellenc".

L'entrenador calafellenc, a més, ha lamentat haver aconseguit només un punt davant d'un rival "amb el que potser ens jugarem la permanència. Igual m'equivoco, però crec que el Vendrell és un dels equips amb els quals m'he d'esbarallar i no aconseguir els tres punts a casa davant seu ens perjudica".

De la seva banda, l'entrenador del CE Vendrell, Guillem Cabestany, tampoc s'aconformava amb l'empat, tot i haver sumat un punt in extremis. "El Calafell ha fet un molt bon partit. Tàcticament ha estat impecable, amb una defensa en zona la major part del part que ens ha dificultat molt tenir ocasions". Cabestany ha afegit que "marxem amb un gust agredolç.

Pensàvem que ens seria més senzill i haver marcat massa aviat ens ha relaxat un pèl massa. Per això no hem pogut sentenciar en els primers minuts amb les ocasions que hem tingut i desprès ho hem trobat a faltar".

Desprès d'aquesta cinquena jornada, el CP Calafell ocupa el desè lloc a la classificació de l'OK Lliga, amb quatre punts (un partit guanyat, un empatat i tres perduts). El CE Vendrell, de la seva banda, és setè, amb set punts (dos partits guanyats, un empatat i dos perduts).
 
Alineacions

CP Calafell

Aliniació Albert Dalmau, Sergi Romeu, Marc Coy, Quim Pujades, Marc Vergés (cinc inicial). Jordi Aragonès, Jordi Expósito, Ferran Ortoll, Dani López, Xavier A. Montoya.

CE Vendrell

Roger Molina, Òscar Ruiz, Lluís Ferrer, Àngel Rodríguez, Cristian Rodríguez (cinc inicial). Toni Sánchez, Jordi Esteva, Xavi Costa, Eloi Albesa, Aleix Ribé.

Gols

0-1. Cristian Rodríguez
1-1. Marc Coy
2-1. Jordi Expósito
2-2. Eloi Albesa

jueves, 3 de noviembre de 2011

El Calafell Tot l’Any guanya a Alcoi però també perd a casa amb el Blanes

En aquestes dues jornades tant seguides – diumenge i dimarts -, el Calafell Tot l’Any s’ha anotat els tres primers punts en el seu històric retorn a l’OK Lliga. Vas ser diumenge a la pista alacantina d’Alcoi on els jugadors de Pere Varias van fer-se amb tot mereixement amb la victòria jugant una brillant segona part atès que la primera va ser molt fluixa. Per sort, a la primera part, els jugadors de Diego Mir van veure com se’ls anul·lava un gol en llançament de falta directe per que el jugador local es va precipitar en el llançament. A la segona meitat va arribar la reacció dels del Baix Penedès que van saber aprofitar dues faltes directes i un penal. En els darrers segons Verges va desaprofitar una altra falta directe.

El porter calafellenc Albert Dalmau va estar molt encertat atès que va aturar quatre llançaments dels sis que van disposar els alacantins, tres penals i tres faltes directes.

Mereixien l’empat

I dimarts passat, ja a la tercera jornada i, gairebé, sense temps per a descansar, el Calafell Tot l’Any va rebre el Sather Blanes que es va fer amb la victòria gràcies al gol de Grasas. Altra cop el porter Dalmau va salvar els seus companys de perdre per molts més gols ja que va aturar una falta directe a Teixidó, un penal a Armengol i una nova falta directe a Selva, a banda de diversos tirs dels jugadors que entrena Ramon Benito.


Aquest dissabte el Calafell es desplaça a la pista del Voltregà que està necessitat de victòries ja que encara està amb zero punts. El partit, com tots els que jugarà aquesta temporada el conjunt calafellenc, serà transmès en directe per l’emissora municipal Calafell Ràdio (107.9 FM) i també per Internet.

_ _ _ _ _ _

El derbi d’OK Lliga Calafell/Vendrell es jugarà dilluns 14 de novembre amb tele en directe


Feia molts anys que els dos equips no s’enfrontaven a la màxima categoria de l’hoquei estatal

El primer dels dos derbis baixpenedesencs d’aquesta temporada a l’Ok Lliga es jugarà un dilluns i no pas dissabte o, diumenge, com sols ser habitual en els equips del Baix Penedès. Segons ha sabut l’ESÍGOL DIGITAL, el partit de la cinquena jornada entre els equips del CLUB PATI CALAFELL TOT L’ANY i el CLUB ESPORTS MORITZ VENDRELL es jugarà dilluns 14 de novembre a les 9 de la nit. El motiu del canvi és que aquest duel ha estat el triat pels canals televisius TELEDEPORTE (àmbit estatal) i ESPORTS 3 (àmbit català) per oferir aquell dia. Com ja és costum, al descans s’oferirà un resum dels partits de la cinquena jornada jugats els dos dies anteriors.

Ràdio

A més, aquesta temporada l’emissora municipal Calafell Ràdio, ofereix tots els partits del PATI CALAFELL TOT L’ANY en directe. Les narracions són de Ferran Rodríguez, cap d’esports de l’emissora i alhora, director de l’ESPÍGOL. Rodríguez compta habitualment amb els comentaris de Roc Mestre i esporàdicament, també amb en Joan Martí, director -adjunt del diari esportiu 9 Esportiu.

sábado, 22 de octubre de 2011

Guanyadors Rockalafell 2011


Ha estat bé, però tot s'acaba!!
Rockalafell 2011 ha arribat a la seva fi. El passat divendres 30 de setembre va tenir lloc la gran final.
Després d'un llarg procès de votacions (amb varis empats que van haver de desfer-se) el resultat va ser aquest:

GUANYADORS

Sons of Meteora       http://www.myspace.com/sonsofmeteora
Aquest gran grup, format per un galleg, un argentí, un francès i un català, va demostrar una qualitat impressionant. Atents al disc que estan acabant de gravar. Dintre de poc els sentirem per tot el món!

2ONS CLASSIFICATS

Fora de Lloc http://www.myspace.com/fdlloc
Un grup de Rock Català amb una originalitat i un talent que ja voldrien molts grups més famosos. Menció especial per els arranjaments instrumentals, que ens van deixar bocabadats!!

3ERS CLASSIFICATS

Half Time http://www.myspace.com/halftimerockband
Hard Rock d'alt octanatge de la vella escola, guitarres potents i dos cantants deixant els pulmons a l'escenari. Què més es pot demanar?

A part dels premis en metal·lic, el guanyador s'emporta un book fotogràfic del nostre genial professor de fotografia: Jordi Montserrat.

www.flickr.com/photos/rockalafell

Gràcies a tots els grups que han participat en aquesta edició del concurs i a tot el públic que l'ha anat seguint.

US ESPEREM L'ANY QUE VÉ!


Notícia:

http://joventut.calafell.cat/index.php?option=com_content&view=article&id=199:rockalafell-2011&catid=7:activitats-joves&Itemid=181

sábado, 24 de septiembre de 2011

Les obres de millora de l’estació de tren de Calafell finalitzaran a finals de novembre

Les obres de millora, modernització i rehabilitació de l’estació de tren de Calafell, que des de fa ja alguns mesos s’estan fent per part del Ministerio de Fomento i l’Administrador de Infraestructures Ferroviàries (ADIF), ja enfilen la seva recta final.

Ahir pel matí, el Delegat del Govern Central a Catalunya, Joan Rangel, va fer una visita d’obres, acompanyat de responsables del ministeri de Fomento i d’Adif. El delegat va assegurar que s’estan complint els terminis establerts i que la previsió és que a finals del mes de novembre puguin lliurar l’edifici i les obres que s’estan fent a l’entorn a l’empresa operadora del servei.

El delegat va dir ahir a l’ESPÍGOL DIGITAL que de les 204 estacions de tren que hi ha a Catalunya s’està actuant en 189 estacions amb una inversió global de 255 milions d’euros. Pel que a la línia R2 Sud de Rodalies que va des de l’estació de França fins a Sant Vicenç de Calders, s’està actuant en totes, “hi ha quinze estacions, en deu les obres ja han finalitzat -entre d’elles la de Cunit -, i ens resten acabar els treballs en altres cinc, una d’elles és aquesta de Calafell i també queda per finalitzar els treballs de millora de les estacions Sant Vicenç de Calders i a la de Segur on s’estan invertint 4,6 milions d’euros”. Les obres de l’estació de Segur acabaran a finals del mes d’octubre.

 El projecte a Calafell suposa una inversió superior als 2,5 MEUR i consta de dues fases. La primera, ja finalitzada, comprèn el recreixement d’andanes i els tancaments i ha suposat una inversió de 508.317,20 euros. La segona fase, que finalitzarà a finals de novembre, consisteix en la remodelació de l’edifici  de viatgers que data del segle XIX i està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) , la millora de l’accessibilitat en l’estació i l’aparcament de vehicles. S’ha construït un pas soterrat per connectar les dues andanes i també hi haurà dos ascensors per que les persones amb mobilitat reduïda puguin accedir a les andanes. Aquest nou pas inferior substituirà l’actual que passarà a tenir ús urbà.

 Rangel va dir ahir que la seguretat i l’accessibilitat és el comú denominador en les obres que es fan a les estacions de ferrocarril. Durant la visita, Rangel va conèixer de primera mà les actuacions fetes on hi predomina l’aposta total per la seguretat dels viatgers, el confort i l’accessibilitat a la instal•lacions eliminant d’aquesta manera les barreres arquitectòniques. Rangel, que va insistir en l’aposta de l’Estat per aquest mitjà de transport, va recordat que s’ha invertit prop de 36 MEUR en els conjunt de les obres estacions de la línia R2 de la xarxa de rodalies de Barcelona que discorre entre l’Estació de França i Sant Vicenç de Calders.

miércoles, 7 de septiembre de 2011

Obertes les inscripcions dels Tallers de Joventut

El passat dilluns, 5 de setembre es van obrir les inscripcions per als Tallers que organitza la regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Calafell, i que estaran obertes fins al proper 13 d’octubre.

Enguany s’impartiran cursos de Guitarra (Iniciació i Avançat), Baix (Iniciació), Cuina per a solters, Cubase, Disseny gràfic, Fotografia, Habilitats canines i Break Dance. Els preus dels cursos oscil.len entre els 35 i els 45 euros.

Les inscripcions es poden formalitzar a la Regidoria de Joventut (Pl. Alcalde Romeu, s/n) de dilluns a divendres de 9 a 14h i de 17 a 21 hores. També es pot sol.licitar informació a través del telèfon 977 69 90 09 (ext. 678) o enviant un mail a joventut@calafell.org.

jueves, 25 de agosto de 2011

Trobat a la Ciutadella Ibèrica un gra de raïm del segle III abans de Crist

Els arqueòlegs de la Ciutadella Ibèrica han descobert les restes d'un gra de raïm del segle III abans de Crist, el més antic que s'ha trobat mai a Catalunya. A més, s'ha recuperat tot el fruit sencer, amb la llavor, polpa i pell incloses. Aquest fet és totalment atípic, ja que el més habitual és que es recuperi només la llavor de la fruita.

El gra de raïm, que està totalment carbonitzat, s'ha trobat dins la sitja que pertany a la casa del cabdill de la ciutadella. Aquesta sitja va ser trobada en la darrera excavació efectuada a la Ciutadella l'any 2006. Cal recordar que les sitges eren forats que es feien a terra per conservar els aliments, i especialment els cereals, i també com a abocament de deixalles, i per tant constitueixen una font d'informació molt important, ja que permeten conèixer el tipus d'alimentació i agricultura de l'època.

En el cas concret de les restes que, des de l'any 1982, s'han anat trobant a la Ciutadella, el seu estudi dóna informació directa de quins eren els costums dels primers calafellencs. Així mateix, la descoberta d'aquest gra de raïm també permet determinar la importància d'aquest fruit en la societat de l'època ibèrica, quan es consumia com a fruita fresca o seca i també es cultivava per a elaborar vi.

Se sap que els ibers de la Ciutadella i els camperols dels voltants cultivaven cereals d'hivern i de primavera.

La combinació d'aquests cereals permetien un aprofitament de la terra amb una agricultura basada en el guaret i la rotació de cultius.

viernes, 5 de agosto de 2011

Calafell i Cunit formen part d’una reunió de la Generalitat amb 38 municipis més endeutats

La Generalitat assessorarà els 38 municipis més endeutats de Catalunya, entre aquests Calafell i Cunit

La vicepresidenta del Govern de la Generalitat, Joana Ortega, tècnics
dels Departament d’Economia i Finances i de la Sindicatura de Comptes es van reunirel dia 28 de juliol amb 38 alcaldes o regidors-delegats de municipis catalans d’entre 5.000 i 75.000 habitants que pateixen problemes econòmics greus i mig greus, segons el seu nivell d’endeutament.

En aquesta reunió, qualificada com a preventiva per la representant del govern català, van ser convidats els alcaldes o representants dels ajuntaments que tenen una ràtio d’endeutament mitjà del 106%. Cal
recordar que ara el màxim permès és de 110% però que les directrius marquen rebaixar-lo al 75% quan la mitjana d’endeutament dels consistoris catalans és del 40%.

Cunit i Calafell

En aquesta reunió hi havia dos ajuntaments del Baix Penedès, el de Cunit i el de Calafell. Per part del consistori cunitenc va assistir la seva alcaldessa, Montserrat Carreras, i Montserrat López, regidora d’Hisenda, ho va fer per delegació de l’alcalde de Calafell, Joan Olivella. També hi havia alcaldes i
regidors de municipis com el de Sitges, Igualada, Gironella, Sant Feliu de Codines, Cambrils i Moià, municipi ja amb fallida tècnica que aquest mes no pot fer front al pagament de les nòmines dels seus treballadors.
La reunió va durar prop de tres hores i tot i que va quedar prou clar per part d’Ortega que no hi hauria ajuts econòmics, sí que des de la Generalitat els podien ajudar amb assessorament tècnic per tal de poder reduir la despesa i l’endeutament. També es va dir que el Govern de la Generalitat havia
encetat converses amb entitats financeres per tal que puguin oferir línies de crèdit als consistoris que ho necessitin.

En acabar la trobada, que es va fer a les dependències que la Generalitat té a Via Laietana, els alcaldes i regidors assistents van valorar molt positivament la reunió tot i que van admetre que els havien dit coses òbvies com que cal estalviar i no gastar més del que s’ingressa i incrementar els impostos si no hi ha altre remei. Possibles solucions que alguns ajuntaments ja han pres o aviat posaran en marxa.

En acabar la reunió, l’alcaldessa de Cunit, Montserrat Carreras, va dir que “sabíem que no rebríem cap ajut econòmic però el que sí ens ofereixen és ajut tècnic”. Carreras, que presideix un consistori amb un deute de 40 milions d’euros, va admetre que “la situació és difícil i l’haurem de resoldre en l’àmbit local. Nosaltres ja hem pres les primeres mesures per reduir el deute”.

La calafellenca Montserrat López ha reconegut que “ara tenim un endeutament del 119%, una situació que no és la que voldríem però tampoc s’ha de fer alarmisme, ja estem cercant solucions”. El problema de Calafell és que encara no han pogut fer la liquidació de l’exercici del 2010, “si és cert que l’anterior govern ens va deixar 4 milions però també hi havia factures no
compreses al pressupost, són compromisos no efectuats que ascendien a més de 4 milions”.

jueves, 4 de agosto de 2011

El CP Calafell debutarà a l'OK Lliga rebent el Vic

El Club Patí Calafell debutarà a l'OK Lliga en pista pròpia contra el Roncato Patí Vic. Serà el 22 d'octubre, segons el sorteig de la temporada 2011-2012. Els calafellencs tancaran el calendari (després de 26 jornades) també a casa, el 16 de juny de l'any vinent, contra l'Igualada HC.

El retorn del CP Calafell a la màxima categoria estatal recuperarà els derbis comarcals del Baix Penedès contra el CE Vendrell. El primer serà a la pista calafellenca, el 12 de novembre, en la jornada cinquena. El segon derbi, al Vendrell, el 31 de març, en la jornada divuitena.

L'afició calafellenca espera també els encontres amb els grans equips de l'elit professional de l'hoquei sobre patins. Així, per exemple, els partits contra el FC Barcelona es disputaran el 7 de gener (jornada desena), a casa, i el 23 de maig (jornada 23), a la pista blaugrana. I pel que fa al Tecnol Reus, els calafellencs s'hi enfrontaran primer a casa (6 de desembre, jornada vuitena) i a la segona volta, a la pista de l'equip reusenc (1 de maig, jornada 21).

"Però tan se val Barça i Reus, com el Liceo, el Noia Freixenet, el Voltregà o el CP Vilanova. A Calafell hi ha en aquests moments autèntica fam d'hoquei", explica el president del CP Calafell, Josep Maria Guinovart. "L'afició tindrà l'oportunitat de veure hoquei de primeríssim nivell i està esperant amb ganes l'inici de la temporada", afegeix.
 
L'objectiu del CP Calafell per a la propera temporada és consolidar-se a l'OK Lliga, després d'aconseguir un treballat ascens. L'entitat, fundada el 1952, ha traçat un projecte a tres anys vista per continuar a la màxima categoria estatal i entomar reptes com la disputa de la Copa del Rei o l'accès a les competicions europees.

Per fer-ho possible, el club ha reforçat el seu primer equip, amb el fitxatge d'un nou entrenador, Pere Varias, i de tres reforços (Marc Coy, Albert Riba i Quim Pujadas), tots tres jugadors amb experiència constrastada a l'OK Lliga.

miércoles, 3 de agosto de 2011

Calafell retorna al segle V amb el Festival Terra Ibèrica


Calafell celebrarà a partir de demà, 2 d’agost, i fins al dia 6, el festival Terra Ibèrica, amb el qual reviurà durant uns dies el món dels ibers, que enguany se centrarà especialment entre els segles V-III a.c.
Terra Ibèrica vol ser un festival de divulgació del món ibèric, de manera que tothom pugui conèixer les arrels d’aquesta antiga cultura. És per això que inclou diferents activitats per a tot tipus de públic, i enguany totes elles tenen com a leit motiv el Pas de poblat a fortalesa, que la ciutadella ibèrica de Calafell va fer entre els segles V-III a.c.

Entre les activitats programades destaca “Cossetans a taula”, que compta amb la col•laboració de 20 restaurants i hotels de Calafell, els quals durant aquests dies donaran als seus clients l’oportunitat de tastar els plats típics que menjaven els ibers. “Amb aquesta activitat hem volgut involucrar els establiments del municipi en la divulgació de receptes d’aquella època”, ha explicat la regidora de Cultura, Sandra Suàrez.

Una altra activitat destacada és el “Poble en viu”, que tindrà lloc el dies 5 i 6 d’agost, i que permetrà visitar la ciutadella ibèrica de Calafell veient en directe com era la vida quotidiana dels habitants d’aquella època. Als matins la ciutadella acull activitats infantils, on els més petits aprenen alguns oficis, i per la tarda també hi ha visites teatralitzades, protagonitzades per un personatge de l’època, i que estan pensades per compartir amb família.

A més, una de les novetats d’aquesta segona edició és el cicle de xerrades amb especialistes del món ibèric, i que tenen lloc al Celler de Cal Bolavà. Les xerrades són gratuïtes.

Pas de poblat a fortalesa

Entre els segles V-III a.C. el poblat de Calafell pateix tot un seguit de transformacions estructurals que canvien el caràcter i la funció del lloc. És en aquest moment que apareix una Ciutadella sòlidament fortificada. Aquests canvis, que es poden documentar en les cases i en les fortificacions dins de l’assentament, afectaran la comunitat que hi vivia.

Restaurants amb menú ibèric

Els restaurants de Calafell on es pot degustar els plats típics dels ibers, són els següents:
Bar Cacho (Mallorca, 33 - Platja de Calafell)
Bar cafeteria M&M (Crta Barcelona, 63 – Segur de Calafell)
Bar Coral (Baixador, 2 cantonada C-31 - Segur de Calafell)
Bar Restaurant “Cal Romeu” (Jesús, 16 - Calafell poble)
Bar Restaurant Mónaco “Cal Monis” (Av. St Joan de Déu,71 - platja de Calafell)
Bar & Restaurante Mosy (Mallorca, 16 - Platja de Calafell)
Come va? (Av. St Joan de Déu, 85 - Platja de Calafell)
El Tastet- bodega (Mallorca, 23 - Platja de Calafell)
Forn Bolet (Mallorca, 30 – Platja de Calafell)
Fonda l’Antiga (Pl. Catalunya, 29 - Calafell poble)
Gula Restaurant (Mallorca, 5 - Platja de Calafell)
L’espineta (Av. Sant Joan de Déu, 3– Platja de Calafell)
La Dama Roja (Carme, 25 - Platja de Calafell)
Las Brasas (Montserrat, 21 - Platja de Calafell)
Mim Restaurant (Mallorca , 28 - Platja de Calafell)
Pastisseria Andreu (Av. St Joan de Déu, 39 - Platja de Calafell)
Pensió Lleida- Lo Mam Restaurant (Ctra. Barcelona, 68 – Segur de Calafell)
Restuarant Eusebio (Vilamar, 87 - Platja de Calafell)
Restaurant L’Àncora (Av. St. Joan de Déu, 2 - Platja de Calafell)
Restaurant Masia de la Platja (Vilamar, 67 Platja de Calafell)
Restaurant Cafeteria New Segur (Ctra. Barcelona, 65 - Segur de Calafell)
Restaurant El Vell Papiol (Vilamar, 30 –Platja de Calafell).

lunes, 11 de julio de 2011

La Seguretat Social reclama prop de 23.000 euros als fundadors de l’ADMC

Es tracta de les quotes de cotització dels treballadors que reclutava Jose Manuel Romero després de deixar l’Ajuntament de Calafell

Aquests dies ha trascendit que el Ministerio de Trabajo, a través de la Seguretat Social, reclama als fundadors del partit Agrupació Democràtica Municipal de Catalunya (ADMC), el pagament de gairebé 23.000 euros, que corresponen a les quotes de cotització de 24 treballadors que el partit havia contractat en els mesos de setembre i octubre de l’any passat, just quan Romero havia deixat de ser coordinador general de l’Ajuntament – havia convocat una manifestació contra l’alcalde Sánchez pel tema del ‘tot manta’ i per decret d’alcaldia va ser cessat -, i deia que estava tramitant constituir el nou partit ‘Jodidos, Maltratados y Ridículos Ciudadanos’, (JMRC), que curiosament corresponen a les seves inicials. Com es recordarà posteriorment Romero va haver de ser internat per ordre judicial, en en centre de salut mental Pere Mata de Reus.

Doncs bé, a finals del mes passat, els tres fundadors vius – un quart va morir -, Miguel Molina, Enric Vaqué i Francisco Elvira, van rebre unes notificacions de la Seguretat Social que els deia que havien de fer front al pagament dels prop de 23.000 euros. Segons ha sabut l’ESPÍGOL DIGITAL, prèviament la notificació va ser enviada al domicili de Romero, però aquest en no admetre el certificat i no respondre, va comportar que el Ministeri de Treball sol.licitès al Ministeri de l’Interior els noms i cognoms dels fundadors del partit. Es dòna la circumstància que tant Elvira, Vaqué com Molina, van abandonar el partit fa ja molts mesos, cosa que ara hauran de demostrar amb l’ajut dels advocats, per lliurar-se del pagament que no els correspon.

domingo, 10 de julio de 2011

Recuperen la Mare de Déu del Carme


La Mare de Déu del Carme ja torna a presidir la Confraria de Pescadors de Calafell. Els Mossos d’Esquadra van trobar dimarts passat, en uns terrenys de Vilanova i la Geltrú, la Verge robada fa més d’un mes, i ahir la van retornar a la Confraria.

El retorn de la Verge es produeix justament una setmana abans que comenci la Festa Major de la Santa Creu, en el transcurs de la qual és tradició que els pescadors facin una processó marinera, en honor a la Mare de Déu del Carme, transportant la imatge de la Verge al capdavant. En aquest sentit, els pescadors ja tenien encarregada una altra reproducció de la Verge, però ara que ja s’ha recuperat aquesta, es podrà fer la processó amb la imatge original.

L’alcalde de Calafell, Joan Olivella, i diversos regidors del consistori van voler ser presents en el moment en què els Mossos van retornar la Verge al lloc d’on mai no hauria d’haver sortit.

El robatori de la Mare de Déu del Carme es va produir la nit del passat 2 de maig, quan una persona va poder entrar a la Confraria, després d’haver forçat una finestra i la porta d’accés on es guarda la Verge. Segons fonts policials, el robatori podria haver estat produït per un home ingressat en un centre de salut mental.

lunes, 6 de junio de 2011

Festa grossa pel retorn del Patí Calafell a la màxima categoria de l’hoquei

Després del partit Calafell-Monjos es va organitzar una rua carnavalera amb la Penya Els Estrellats

Ahir va cloure la competició de la Primera División Estatal d’Hoquei Patins amb un intranscendental partit que va enfrontar el Patí Vallès Calafell contra el Monjos, equip que va acabar guanyant (5-7) i que per tant, va amarrar el segon lloc final de la classificació per darrera del campió Shum Massanet, deixant pel Calafell la tercera plaça que al igual que els seus predecessors, dona dret a jugar la temporada vinent a la màxima categoria de l’hoquei estatal. Pel que fa al Vallès Calafell, que va jugar amb gairebé tots els seus jugadors, fins i tot, els que habitualment juguen poc, cal dir que va inaugurar el marcador amb dos gols del jove jugador local Ferran Ortoll. La resta van ser aconseguits per Sergi Romeu i Marc Vergés, i el darrer pel júnior debutant a Primera Estatal, Ferran Riera.

El partit tenia el seu interès afegit en veure en acció el capità del Monjos, Pere Vàries, que amb tota probabilitat aquesta setmana vinent, serà el nou entrenador del primer equip en substitució de l’actual Josep Anton Martínez Mateo.

En acabar el partit va començar la festa al mig de la pista del pavelló Joan Ortoll, sent els protagonistes els dos equips sènior del Club Patí Calafell, l’A, que després de 30 anys retorna a la màxima categoria i el B, que, fa ara unes setmanes, va conquerir l’ascens a la Primera Catalana.

Després que els jugadors del primer equip es dutxessin, va arrencar des l’esplanada del pavelló Joan Ortoll una rua amb quatre carrosses, tres d’elles, amb els components de la Penya Els Estrellats i la restant, amb els jugadors, entrenadors i delegats dels dos equips sènior.

La rua ‘carnavalera-hoqueística’ va passar per alguns carrers de la Platja i del Poble arribant a la plaça Catalunya on els esperaven bona part dels afeccionats a l’hoquei i a l’esport en general, entre els quals estava l’alcalde en funcions, Jordi Sánchez i qui el substituirà en el càrrec dissabte vinent, Joan Olivella.
Ja a la plaça, i abans d’arrencar l’esclat de focs d’artifici i el sopar i el ball, va ser el moment dels parlaments que va introduir el president Josep Maria Guinovart.

 A continuació van parlar els capitans dels dos equips, Sergi Romeu i Josep Solé i els dos entrenadors, Josep Anton Martínez Mateo i Jacint Sotorra.

Va tancar l’acte un emocionat alcalde en funcions, Jordi Sánchez que va dir estar molt satisfet en veure la plaça Catalunya “plena de sentiment i d’escalf vers el Patí Calafell”. Sánchez, que al final seria mantejat pels jugadors del Patí Calafell, va afegir que “allò que semblava que no podia ser, s’ha aconseguit entre tots, entre els jugadors, el treball dels entrenadors i de la junta directiva i també amb el suport incondicional de la Penya Els Estrellats que han estat l’enveja dels pobles i ciutats on jugava el Patí Calafell”.

Sánchez va acabar dient que “fa ja quatre anys quan varem parlar amb la junta directiva sabíem que teníem un col·lectiu humà que fa 30 anys ja va estar a la màxima categoria i que si ens ho proposàvem tots junts, amb l’Ajuntament fent-vos costat i amb un alcalde que s’ho cregués, jo tenia lña fe que ho aconseguiríem i ho hem aconseguit, enhorabona a tothom”·.

A continuació va començar el sopar popular i la festa va continuar amb bal fins altes hores de la matinada.

lunes, 30 de mayo de 2011

El CP Calafell ja és equip de l'OK Lliga

El CP Calafell jugarà la propera temporada a la categoria més alta de l'hoquei patins espanyol: l'OK Lliga. El conjunt calafellenc ha aconseguit l'ascens matemàtic en derrotar el Lleida en la penúltima jonada per 3-5.

Els calafellencs necessitaven la victòria per assolir un ascens que se'ls va escapar la passada jornada en empatar a casa contra el Tordera. L'empat a Lleida també era bo, sempre i quan els calafellencs derrotessin en la darrera jornada el Monjos.

Precisament, el Monjos i el Maçanet (aquest, campió de la Primera Nacional) acompanyaran al Calafell a l'OK Lliga, on es trobaran amb un altre equip baixpenedesenc, el CE Vendrell.

lunes, 23 de mayo de 2011

CiU guanya les eleccions a Calafell amb vuit regidors

Quatre partits formaran part del ple de Calafell; CiU, PSC, PP i UAM

La llista de CiU encapçalada per Joan Olivella ha guanyat les eleccions a Calafell. Amb el 100% escrutat, CiU obté vuit regidors, el PSC en tindrà set, el Partit Popular puja d'un a tres regidors i UAM, el partit liderat per Josep Parera i Joan Maria Triadó, obté tres regidors. ICV-EUiA finalment no entrarà a l'ajuntament tot i que durant tota la nit semblava que podria obtenir un regidor.

Canvis a Calafell on Joan Olivella serà, molt probablement, el nou alcalde. CiU ha obtingut 263 vots més que ara fa quatre anys i se situa com a primera força amb vuit regidors, mentre que el PSC es queda amb els set regidors actuals.

Augment notable del Partit Popular que si fins ara només tenia un regidor, a partir d'ara dos membres més del PP acompanyaran a Olga Elvira al consistori. Una de les opcions de pacte amb més possibilitats és la de CiU i el PP.

D'altra banda, cal destacar que Josep Parera i Joan Ma. Triadó tornen a l'ajuntament, ara junts i sota les sigles d'UAM. Aquesta formació, muntada fa pocs mesos, ha obtingut tres regidors, la qual cosa exemplifica que molta gent no vota al partit sinó a les persones. ICV-EUiA ha estat a prop d'aconseguir representació però finalment s'ha quedat a les portes. ADMC, que fa quatre anys va obtenir cinc regidors (amb Parera al capdavant) ara es queda sense representació. ERC també perd el seu únic regidor i cal destacar que ha rebut menys vots que NIC (partit creat per l'ex membre d'ERC i regidor, Carles Rion). Anemi, Vía Democrática i PxC no han aconseguit entrar.

La participació poc varia respecte a la del 2007, al voltant del 52%.

Resultats a Calafell

CiU, 8 (28'17%, 2.441 vots)
PSC, 7 (22'11%, 1.916 vots)
PP, 3 (11'84%, 1.026 vots)
UAM, 3 (10'04%, 870 vots)
ICV-EUiA, 0 (4'74%, 411 vots)
Anemi, 0 (4'39%, 380 vots)
VD, 0 (3'77%, 327 vots)
PxC, 0 (3'69%, 320 vots)
NIC, 0 (3'21%, 278 vots)
ERC, 0 (1'80%, 156 vots)
C’s, 0 (1'70%, 147 vots)
ADMC, 0 (0'84%, 73 vots)

domingo, 22 de mayo de 2011

16.500 electors són cridats a votar aquest diumenge per renovar l'Ajuntament

Un total de 16.583 ciutadans majors de 18 anys estan convocats a les eleccions municipals del proper 22 de maig, que renovaran l’Ajuntament de Calafell per al període 2011-2015. 8.297 són homes i 8.260, dones.
Els votants podran exercir el  dret de sufragi en algun dels sis col·legis electorals oberts a l’efecte. Les urnes seran obertes de 9 del matí a 8 del vespre. Per votar cal acreditar la identitat (DNI, passaport...) i figurar inscrit en el cens electoral. Poden votar els ciutadans comunitaris que s’hagin inscrit prèviament. També prèvia inscripció, els naturals de determinats països amb els quals l’Estat espanyol ha signat tractats de reciprocitat. En aquesta ocasió són Noruega, Ecuador, Nova Zelanda, Colòmbia, Xile, Perú, Paraguai, Islàndia, Bolívia i Cap Verd.

La ciutadania elegirà els 21 regidors i regidores que composaran la futura corporació municipal. Els electors podran escollir entre les dotze candidatures que s’han presentat, amb un total de 252 aspirants, més un nombre de suplents, que és variable segons la llista.

Entre les dotze llistes, hi ha les cinc que van obtenir representació fa quatre anys: el Partit dels Socialistes de Catalunya, Convergència i Unió, Agrupació Democràtica Municipal, Esquerra Republicana de Catalunya i Partit Popular. Socialistes, convergents i populars tornen a presentar els mateixos caps de llista: Jordi Sánchez, Joan Olivella i Olga Elvira. ADMC i ERC estrenen alcaldable: Rosa Maria Olivé i Lluís Sant, respectivament.

Repeteixen candidatura Iniciativa per Catalunya, Ciutadans-Partido de la Ciudadanía, Plataforma per Catalunya i Nova Iniciativa Calafell. Els seus aspirants a l’alcaldia són, respectivament, Jordi  Álvarez, Giancarlo Ivo Tosi, Pedro Arias i Carles Rion. Els tres partits restants es presenten per primer cop a les eleccions. Es tracta d’Unió i Alternativa Municipal, Agrupació Nova Empenta Municipal Independent i Via Democràtica. Els seus caps de llista són Josep Parera, Pilar Carbó i Miriam Muñoz.

Finalment, no es presenten ni Reagrupament, ni Solidaritat Catalana ni el Movimiento Social Republicano, que havien anunciat o, si més no insinuat, la seva intenció de fer-ho.

viernes, 13 de mayo de 2011

Un acord històric. Un acord bo.

L’acord que hem aconseguit per salvaguardar la Confraria de Pescadors i desbloquejar les obres del Passeig Marítim, és històric de debò. Demostra que a Calafell, quan volem, som capaços d’entendre’ns i d’aconseguir grans coses en benefici de tots. Tots hem sabut cedir en el que calia i trobar els punts de coincidència necessaris per no malaguanyar una oportunitat que, amb la mateixa justícia, pot qualificar-se igualment d’històrica.

Per això vull mostrar el meu agraïment a totes les persones, entitats i grups polítics que han fet possible que el passat 7 de maig signéssim els documents que tanquen definitivament el contenciós que existia i que permeten que, a partir d’ara, només miréssim cap endavant. Podria escriure molt, i carregat de raó, sobre l’any llarg que hem perdut, però el dono per ben emprat: la constància i la perseverança, més fins i tot que el diàleg, que també, han donat un fruit molt bo.
 
És un agraïment que faig extensiu als grups polítics que, al final del final, no van voler ser presents a la signatura, tot i ser aquesta un esdeveniment històric a Calafell. Cadascú pot treure les conclusions sobre les autèntiques intencions que devia haver-hi al voltant d’aquesta foto (o a la intenció que no s’arribés a produir), però jo no entraré en absolut a esguerrar una festa que ho és de tota la ciutadania del nostre municipi. És més, valoro i tinc molt en compte la feina que han fet tots ells.
L’acord final segurament no ens satisfà al 100% a tots, però reitero que hi sortim tots guanyant. Com a alcalde, el que més m’interessava és que hi sortís guanyant l’interès general, el de la majoria dels calefellencs i calafellenques. I penso que així ha estat, però també que ni la Confraria ni el Port n’han sortit descontents de tot aquest procés.
 
Amb l’acord hi guanya la Confraria de Pescadors, sense cap mena de dubte. L’entitat resol el problema que se li hauria plantejat d’aquí a molts pocs anys quan la concessió que li permetia ocupar l’espai actual hauria caducat definitivament. El nou local que l’Ajuntament li facilita al Port soluciona un trasllat que s’hauria hagut de fer igualment d’aquí a un temps i amb unes condicions dictades per la urgència. Solucionem també el cas dels pescadors jubilats, que tindran un espai al nou centre cívic de l’antic cinema Iris. I finalment resolem el retorn de la flota avui ancorada a Vilanova i la Geltrú.
 
També hi guanya el Port. Com més activitat i moviment tingui, millor per ell, com és normal. Recullo les paraules que el seu responsable, Luis de Patricio, ens va dir en el moment de signar els acords, perquè no poden ser més aclaridores: “La llàstima és que no puguin venir més embarcacions”.
 
I per descomptat hi guanya Calafell. La Confraria es preservarà, com reclamava l’entitat i una part de la ciutadania, però ho farà com a edifici d’ús públic. En concret, formarà part del museu a l’aire lliure que es crearà amb la renovació del Passeig Marítim. I a més, aconseguim que l’Estat es faci càrrec de la inversió de més de 7 milions d’euros que servirà per posar al dia el carrer més important del municipi, amb un projecte destinat a convertir-lo en emblema de la renovació del turisme i l’economia locals.
 
Set milions d’euros no són una quantitat de diners negligible. I no podíem renunciar-hi alegrement, tot i ser conscients del valor sentimental que la Confraria té per a moltes persones. Combinar els sentiments amb el realisme i la necessitat del moment ha estat un treball molt feixuc i amb moments desagradables. Però hem arribat amb èxit a la meta d’aquesta llarga i complicada cursa. El resultat s’ho val i les generacions futures de calafellencs i de calafellenques en podran estar orgulloses. Del resultat, sí, però també de la nostra capacitat, de la nostra intel·ligència i de la nostra altura de mires per fer-ho possible.
 
Jordi Sánchez i Solsona
Alcalde de Calafell
 

miércoles, 11 de mayo de 2011

Roben la Verge del Carme de la Confraria de Pescadors

La Confraria de Pescadors de Calafell han denunciat el robatori de la imatge de la Verge del Carme. La peça, de més d'un segle d'antiguitat, era darrere el vidre d'un armari dins la seu dels pescadors.

Segons ha explicat el patró major de la Confraria, Joan Solé Nani, els lladres haurien entrat a l'immoble per la part de la platja, trencant un vidre.

Nani ha afegit que la Verge del Carme te un valor incalculable, ja que, a banda de la seva antiguitat, tenia filaments d'or en el mantell.

Se sospita que es podria tractar d'un robatori per encàrrec, ja que els lladres no van emportar-se cap altre objecte de valor, com els ordinadors.

martes, 12 de abril de 2011

El nucli històric de Calafell celebrarà la I Fira del Terròs els dies 23 i 24 d'abril


El nucli històric de Calafell celebrarà els propers dies 23 i 24 d’abril, en ple cor de la Setmana Santa, la primera edició de la Fira del Terròs. És una iniciativa emmarcada dins del Projecte d’Intervenció Integral al Nucli Antic de Calafell (Pla de Barris), que té com a objectiu la promoció i dinamització comercial, cultural i social d’aquest àmbit. 

La nova Fira gira temàticament entorn del passat agrícola del nucli antic i, per aquest motiu, planteja tota una sèrie d’activitats vinculades a la recuperació i preservació dels elements culturals percebuts com a signes d’identitat de la zona.

“La proposta planteja deixar una estona el mòbil de banda, i agafar el càntir, berenar pa amb oli, portar espardenyes i canviar la xarxes socials virtuals pel cara a cara, per la conversa de tota vida”, explica la tinent d’alcalde de Cultura de l’Ajuntament, Teresa Cumplido.

“Volem rememorar l’època de quan els portals de les cases eren oberts i els veïns entraven i sortien i l’olor de la cassola es barrejava amb els jocs dels nens, de quan els avis explicaven contes vora la llar i les dones cosien i feien ganxet als portals. Veïns i associacions sortiran al carrer a mostrar-nos aquesta manera de viure”, afegeix.

Entre els tallers de la fira n’hi hauran de ball de bastons, de sardana curta, de ball de faixes i de capgrossos, de cistelleria, de joies i de fer roses. Així mateix, es faran exhibicions de fer gorres de cop, de l’ofici de llauner i d’emplomar vitralls. També hi haurà un espai per la música, amb les cançons de taverna, els concerts vermut, les caramelles i la música al carrer. A més, de forma complementària, es plantejaran rutes i visites guiades pel patrimoni.

En relació als productes protagonistes de la Fira, hi tindran cabuda les coques, els pans artesans, els ous de granja, la verdura ecològica, la cervesa artesana, el bacallà, els bolets, els formatges, els sabons, les anxoves o els embotits, entre altres. I els àpats els conformaran les arengades, les botifarres, l’arròs de pagès i el ranxo de sípia amb patates. Per beure, tindran un lloc especial els vins i caves de la Cooperativa Agrícola de Calafell, fundada pels pagesos l’any 1922.

Les activitats de la Fira del Terròs començaran a mig matí i continuaran fins a la nit. A més de les activitats i de les parades, els establiments de restauració i les cafeteries del nucli històric oferiran àpats tradicionals de pagès a preus populars.

A més, durant el cap de setmana de Setmana Santa, l’Ajuntament ha organitzat un seguit de visites guiades pel patrimoni històric local. Divendres Sant, 22 d’abril, hi haurà una Ruta de la farigola, un itinerari a peu, gratuït, per conèixer la història calafellenca a tra´ves del territori i dels vestigis del passat: la sortida serà a les 10 del matí des del Castell de la Santa Creu. També divendres 22 d’abril hi haurà una visita guida titulada “A les armes! De la Guerra del Francès a la Guerra Civil”, una ruta pel nucli antic per conèixer aquest període de la història. El preu d’aquesta visita és de 5 euros.

viernes, 18 de marzo de 2011

Calafell aprova el text refós del nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal



L’Ajuntament de Calafell ha aprovat aquest matí el text refós del nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM). El POUM va ser aprovat definitivament el passat 24 de gener per la Comissió Territorial d’Urbanisme de Tarragona, amb algunes modificacions que han estat introduïdes en el text refós. Ara, aquest text serà retornat a la Comissió per a la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat.

Un cop publicat en el Diari Oficial, el POUM entrarà en vigor i “l’endemà mateix tothom podrà venir a l’Ajuntament a demanar llicències d’obres d’acord amb el nou planejament”, ha explicat de forma gràfica l’alcalde de Calafell, Jordi Sánchez. L’alcalde ha afegit que “evidentment, en l’actual conjuntura econòmica no hi haurà un allau, però hem de pensar que estem parlant d’una planificació amb un recorregut de dotze anys”.

L’alcalde s’ha mostrat satisfet d’haver culminat el procés del nou POUM en poc més de tres anys. “No és habitual poder enllestir un pla general en un mandat, però Calafell arrossegava un retard que amb tota justícia podia qualificar-se d’històric”, ha subratllat. I ha recordat que “un dels nostres principals compromisos electorals es resumia en un lema que deia que calia parar, reflexionar i planificar. I ho hem complert”.

Jordi Sánchez també ha dit que “els canvis demanats per la Comissió d’Urbanisme són autèntiques millores, perquè incideixen encara més en els grans objectius del POUM, que eren posar fre al creixement descontrolat (es retalla encara més el nombre d’habitatges), preservar i posar en valor el paisatge, garantir espais per als equipaments que necessita Calafell i permetre la creació d’activitats econòmiques”.

L’equip de govern municipal també ha destacat que les aportacions ciutadanes han fet que la proposta resulti més rica i viable que la inicial. “Hem complert la paraula que acceptaríem la major part de demandes ciutadanes i això no pot negar-ho ningú”, ha indicat el tinent d’alcalde de Territori, Ramon Ferré.
Els trets principals de la proposa final són els següents:

–S’impedeix la massificació de Calafell i s’atura el creixement desmesurat dels darrers anys
–Canvi els creixements extensius per creixements compactes
–Manté i potencia la personalitat de cadascun dels barris de Calafell
–Estableix una menor ocupaciò del sòl (75 hectàrees més de sòl no urbanitzable)
–Protegeix el paisatge i el patrimoni històric i natural que estava en perill. Queden ampliades les zones de parcs urbans i naturals
–Crea superfície comercial i hotelera per diversificar l’economia
–Dóna protagonisme a la C-31, com a rambla que uneixi Calafell i Segur
–Duplica la superfície d’equipaments vers la demanda prevista a per a 2023

El tinent d’alcalde de Territori ha destacat que “per fi hi haurà terrenys per als equipaments, especialment al nucli de Segur, sense haver de comprar-los en el mercat o obtenir-los amb complicadíssims tràmits urbanístics”. I ha facilitat una xifra que no pot ser més il·lustrativa: “els espais reservats per a equipaments en el POUM tindrien un cost de més de 300      milions d’euros si s’haguessin de comprar”.

jueves, 3 de marzo de 2011

La gent gran de Calafell també gaudirà d’un centre de dia i d’una residència

Els dos nous equipaments es constriran als terrenys de l’antiga Masia de La Sínia, junt al camp de futbol municipal

L’Ajuntament de Calafell va aprovar al ple d’ahir dilluns, la creació d’una residència de gent gran i centre de dia, mitjançant una empresa mixta de capital públic i privat. L’equip de govern municipal ha explicat aquest projecte per la necessitat d’un municipi on les persones de més de 65 anys són ja 3.500 (el 14% de la població empadronada) i una demanda no atesa pels centres privats existents.

El ple municipal va acordar crear el servei públic de residència i centre de dia i, a la vegada, l’expedient de creació de l’empresa mixta. L’Ajuntament ha signat un conveni amb l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials (ICASS) per concertar una part de les places, de forma que es garanteixi la viabilitat econòmica del
servei i que aquest estigui a l’abast de les famílies i persones amb menys recursos econòmics.

La fórmula mixta servirà per captar recursos del sector privat, atès que “en aquest moment, els recursos públics no arriben per a tot”, ha explicat la regidora de Benestar Social, Maria Josepa Sans. L’Ajuntament tindrà la majoria de la societat que es crearà. La regidora ha afegit que “podem atendre persones per a les quals el preu no sigui un problema i això ajudarà a finançar places per a les persones que no poden pagar una residència privada”.

La regidora de Benestar Social va assenyalar també que “avui a Calafell només existeix oferta privada, amb un nombre limitat de places de residència, encara menys places concertades, i un nombre baixíssim de places de centre de dia”. Ha afegit que “a més, les llistes d’espera són d’un mínim de sis mesos”.
L’Ajuntament calcula que hi ha una bossa de potencials usuaris del 5% de les 3.500 persones més grans de 65 anys que viuen al municipi. Segons la regidora de Benestar Social, “a Calafell tenim més de 800 persones que tenen més de 80 anys, prop de la meitat de les quals en tenen més de 85. Són les persones que més poden necessitar el servei d’una residència o d’un centre de dia”.

L’Ajuntament de Calafell aportarà el terreny per a la construcció de la residència i centre de dia. Serà a la Masia de la Sínia una antiga destil·leria d’alcohol del segle XIX. L’edifici es troba en un estat de gran deteriorament i des de fa anys que se li busca un ús que permeti el seu aprofitament i conservació.

lunes, 31 de enero de 2011

Calafell posarà en valor el seu patrimoni històric amb l’ajut del projecte europeu Openarch

El patrimoni històric de Calafell podrà posar-se en valor amb l’ajut del projecte europeu Openarch, que integren deu museus a l’aire lliure i que es liderarà durant els propers quatre anys des del municipi del Baix Penedès. L’objectiu d’aquesta iniciativa és establir bones pràctiques en la conservació i divulgació dels monuments i els jaciments arqueològics, però amb una intenció molt determinada: investigar i innovar en les oportunitats que aquests equipaments culturals poden oferir al seu entorn.

Aquesta setmana s’ha celebrat a Calafell una trobada de tots els participants en el projecte per donarne el tret de sortida. Hi han participat delegacions dels Països Baixos, Itàlia, Polònia, Finlàndia, el Regne Unit, Suècia, Alemanya i l’Estat Espanyol.

L’alcalde de Calafell, Jordi Sánchez, ha mostrat la seva satisfacció per l’engegada d’aquest projecte. “Un dels nostres compromisos per diversificar l’economia local i generar nova riquesa i llocs de treball és la promoció del patrimoni històric i no podem estar més satisfets de comprovar com els nostres monuments esdevenen una referència europea”, explica. “L’objectiu de posar aquest patrimoni en el mapa europeu”, afegeix, “comença a complir-se plenament, després de molta feina i inversió”.

La regidoria de Patrimoni Històric de Calafell, Teresa Cumplido, diu, de la seva banda, que “posar en valor els monuments locals és una oportunitat que cal aprofitar. Hem de renovar l’oferta turística cap a un model de qualitat”. I subratlla una dada decisiva: “actualment, a Europa la cultura i el patrimoni històric generen més llocs de treball que l’automoció”.

A la trobada inaugural del projecte Openarch s’ha establert el calendari de reunions internacionals que es desenvoluparan fins a finals de 2015. Hi haurà dues trobades l’any i tres l’any final del projecte. L’octubre proper, els deu museus associats en el projecte es reuniran al Hunedebcentrum, a Borger (Països Baixos). El 2012, al març la reunió serà a Parco Montale, a Mòdena (Itàlia), i a l’octubre a Biskupin (Polònia). El març de 2013, la seu de la trobada del projecte serà l’Archeon, a Alpen Rijn (Països Baixos; i l’octubre d’aquell any, a Stone Age Centre, a Yli-Li (Finlàndia). Les dues seus del 2014 seranel National Museum of Wales, de Cardiff (Regne Unit), al març, i el Fotevikens, de Höllviken (Suècia). I l’any 2015, les sessions començaran a Albersdorf (Alemanya), al març; a Kalmar Lans Museum, d’Öland (Suècia), al setembre; i, com a cloenda del projecte, a la Ciutadella Ibèrica de Calafell, al novembre.

La directora de la Ciutadella Ibèrica, Clara Masriera, explica que “que l’experiència que els visitants s’emportin dels nostres museus sigui positiva depén del projecte que tinguem i la feina que fem. Si aquesta darrera té qualitat, la primera en tindrà també”.

martes, 25 de enero de 2011

La comissió d'Urbanisme de Tarragona aprova el nou pla general de Calafell

La comissió territorial d’urbanisme de Tarragona va aprovar ahir al vespre el nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Calafell. La comissió ha introduït algunes correccions al Pla que va aprovar provisionalment l’Ajuntament i que haurà s’hauran d’incorporar al text definitiu.

L’alcalde de Calafell, Jordi Sánchez, ha manifestat la seva satisfacció per aquesta aprovació, perquè “és un pas més, i dels més importants, per tenir en vigor el nou model de municipi amb què Calafell vol abordar els propers anys”.

Pel que fa a les modificacions efectuades per la comissió d’Urbanisme, l’alcalde ha apuntat que “són qüestions de detall i cap de les correccions toca la filosofia general del nou POUM. En realitat, es tracta d’autèntiques millores que, si de cas, aprofundeixen en la nostra idea de posar sostre al creixement de Calafell i establir un model de municipi més sostenible”.

Ara, l’Ajuntament haurà d’aprovar un text refòs, és a dir la redacció definitiva del POUM amb la introducció de les correccions apuntades per la comissió d’Urbanisme. L’equipde govern municipal considera que tindrà enllestit el text refòs en un mes o en un mes i mig i que l’aprovarà per sessió plenària d’immediat. Llavors, ja només restarà que el POUM sigui publicat al Diari Oficial de la Generalitat perquè entri plenament en vigor.

Segons l’alcalde, “l’endemà mateix de la publicació al Diari Oficial, la gent ja podrà venir a l’Ajuntament a demanar llicències d’obres a l’empara del nou POUM. Dit d’una altra forma, haurem complert la promesa electoral de redactar un nou Pla General i tenir-lo vigent durant el present mandat municipal”.

martes, 11 de enero de 2011

L'Ajuntament pren mesures per retirar les grues 'abandonades' per l'aturada de la construcció

L’Ajuntament de Calafell ha posat en marxa un ampli procediment per retirar les grues que han quedat “abandonades” arran de l’aturada del sector de la construcció. A data d’avui, s’han tramitat onze expedients d’abandonament i ja s’han retirat dues grues i dues més estan a punt de ser-ho.

El gruix de grues “abandonades” per la crisi de la construcció es concentra al nucli de Segur de Calafell, però també s’han obert expedients al nucli del Poble. De fet, les dues grues ja retirades estaven una a cadascun d’aquests dos nuclis del municipi. Les dues que es desmuntaran de forma imminent també estan una al Poble i una a Segur i la retirada serà executada de forma subsidiària per l’Ajuntament.

“Es tracta d’un procés lent, ja que, en la major part de casos, no aconseguim localitzar el propietari del terreny o el promotor, ja que es troben desapareguts o són una empresa que ha fet fallida”, explica el tinent d’alcalde de Territori, Ramon Ferré. El regidor, no obstant, afegeix que “estem seguint els passos que marca la llei per poder retirar les grues que comportin algun tipus de perill i que es troben es estat d’abandonament”.

Ferré adverteix que “alguns expedients portaran mesos de tràmits, però arribarem fins a les últimes conseqüències per poder garantir la seguretat dels veïns”. La inquietud per les grues abandonades ha arribat fins i tot al programa “Fil directe amb l’alcalde”, de Calafell Ràdio, on l’alcalde, Jordi Sánchez, atén cada divendres al matí les trucades de la ciutadania.

A més dels quatre expedients ja tancats amb l’ordre de retirada (dues executades i dues a punt), hi ha un expedient que ha arribat a la fase de notificació de tal ordre i sis més, incoats i tramitant-se. En la major part de casos, a més del desmuntatge de la grua, l’Ajuntament ordena mesures complementàries, com la retirada del material de l’encofrat i el tancament del perímetre de l’obra.